Fredsavtaler
Noe av det viktigste innen politikk og krig som en forlengning av det er diplomati, og det er en svært viktig oppgave, som må virkelig bli tatt på alvor. Har man dyktige diplomater og folk som vet hva de driver med, så har man kommet langt. Om de også vet hvordan mennesker fungerer så er det enda bedre. Det som er fakta er at krig faktisk er en del av livet, og til tross for hvordan det føles som nå, så lever vi faktisk i en veldig fredelig verden, spesielt målt opp mot hvordan det var før.
Det som da er viktig er å få til avtaler, våpenhviler og traktater som sikrer fred. Det kan være lettere sagt enn gjort, siden de stridende partene ofte nok ønsker at akkurat deres ønsker skal gå i oppfyllelse, noe som naturligvis ikke er like lett å få til hele tiden. Det kan man bare se i Midtøsten hvor man har vært i en form for krig i flere årtier nå. Så det er vanskelig og man behøver politisk velvilje og kunnskap for å klare å få til noe sånt. Det er også veldig sjeldent at man får til slike fredsavtaler uten hjelp fra en uavhengig part som kan mekle.
En av de tidligste dokumenterte fredsavtalene i historien er den mellom Egypt og hettitene, som ble laget i 1259, før Kristus. Altså over 3000 år siden! Den er skrevet på en leirtavle, og innholdet er ganske interessant, fordi den på mange måter er ganske lik slike avtaler som blir laget i dag. Det som er viktig å tenke på i slike sammenhenger er å lage en avtale som tilfredsstiller begge parter, spesielt om situasjonen er slik at begge parter er like sterke. Man kan risikere å lage en avtale som ikke er bra nok, eller som føles for streng for en av partene. Noe som er definitivt hva som skjedde etter den første verdenskrigen, da de allierte styrkene vant og straffet Tyskland i veldig stor grad. Selv om man kan påstå at det ikke var Tyskland sin skyld at man kom i krig. Det betyr igjen at det ble en forakt i det tyske folket, som delvis bidro til andre verdenskrig.
Nå til dags så har man FN som har en slags overordnet rolle og koordinerer mye av dette arbeidet, men det er visse situasjoner som er vanskelige selv for de. Nylig ble konflikten i Colombia løst og det var en konflikt som varte i over 50 år. Menneskene bak den avtalen fikk til og med Nobels fredspris for arbeidet de gjorde der, som beviser hvor vanskelig det faktisk er. Norge har ofte spilt en aktiv rolle i dette, så vi får håpe at vi fortsetter å gjøre det.