Mangel på helsetjenester i verden

Helsa vår er vår aller mest verdifulle eierskap. En sunn og god helse betyr et godt liv. Livskvaliteten kan defineres ved hjelp av mange parametere, men få er nok like gode på å måle dette som helsen vår. Det er kanskje derfor ikke så rart at vi nordmenn rangerer høyest på listen over lykkelige folkeslag om og om igjen. Det er altså til tross for de kalde, lange vintrene vi opplever her i Nord. Trenden sprer seg derimot til Sverige og Danmark også, der helsetjenestene bugner over. Rundt om i verden er derimot ikke situasjonen like lys. Selv i Vestlige land, som i for eksempel USA, er ikke gode helsetjenester en menneskerett. I stedet er det en stor utgift for privatpersonen dersom en skulle bli syk. Det er ganske trist å tenke på, men dersom en vurderer landene der helsetjenester nærmest er utilgjengelig, så innser vi fort at dette er enda verre.

I mange land i Afrika og Asia er det nærmest ingen fagutdannede doktorer fra selve landet. Selv om vi importerer mange doktorer og hjelper til med bistand, så er det sjeldent godt nok til å møte det ekstreme behovet disse folkene har. Det står i sterk kontrast til Norge, der vi kan dra opp en app dersom vi har Feber eller lignende på våre flotte smarttelefoner. I mange andre land er en rett og slett bare nødt til å ta til takke med faren for å dø av selv de simpleste sykdommene. Kombinasjonen av fattigdom, dårlig miljø og stor risiko for sykdommer er ingen god kombinasjon, men det er en mange i verden møter på i dag. Det er synd at vi i 2018 opplever slikt, men det vil nok være sånn en god stund fremover om vi ikke tar i et større tak.

Hva kan så du gjøre for å begrense den lidelsen mange av verdens mennesker føler i dag? Det aller beste du kan gjøre er å melde deg frivillig. Meld deg for eksempel inn i Røde Kors eller andre hjelpeorganisasjoner. Du trenger ikke være lege eller helsearbeider for å bidra. Har du derimot ikke tid eller erfaring for å gjøre dette, så finnes det andre gode metoder en kan bidra. Den enkleste er selvfølgelig å bidra økonomisk. Bidra på et personlig plan, men stem også for politiske partier som har bistand på agendaen. Kanskje skal du delta i politikken til og med for å få dette opp og frem?

Uansett hvilken vei du velger, så er det liten tvil om at det politiske klimaet er betent hva gjelder helsetjenester. For at mange av verdens land skal komme seg opp av den sumpa de er i politisk, så trenger de sunne og friske folk. Helsetjenester bærer land fremover og gjør verden til et bedre sted. Gjør derfor det du kan for å bidra til at disse vokser i tilgjengelighet!