Funksjonen av politikk

Hva er det vi forventer av våre politikere, sånn egentlig? Det er et spørsmål som får utrolig mange ulike svar, avhengig på hvem man spør, og hvilken fløy de hører til. Noen vil svare kontroll på innvandring og avgifter, mens andre vil peke på forbedring av helse og til og med liberalisering av cannabis til og med. Det er mye å snakke om, og økonomi er vel generelt godtatt som det aller viktigste som politikerne våre har ansvaret for og som vi stiller de til ansvar for å ordne. Men noen ganger så virker det helt enkelt som om noe ikke fungerer, rett og slett. Selv om de aller fleste har det ganske bra.

Mye vil ha mer derimot, og man ser at folk klager på at man ikke gjør nok for å forbedre norsk økonomi. Vi er for avhengige av visse sektorer, og det gjør oss til et litt svakere land. Vi ser jo også at bensinprisene har økt dramatisk den siste tiden og det gjør det vanskeligere for folk flest, selv om det ikke er en drepende økning. Men ting kan som sagt forbedres, og det faktum at Norge er et land som ligger i verdenstoppen når det kommer til forbrukslån bør få det til å ringe i noen bjeller oppe i norsk toppolitikk. Selv om det virker som om det er langt i fra det største fokuset deres.

Og da vi prater om funksjonen som politikk har, så er det vel at det skal gi en generell forbedring i folks liv. Vi tenker generelt, fordi man klarer ikke å gjøre alle fornøyde, fordi alle er ikke i samme situasjon, og alle jobber ikke i de samme sektorene. Så folk blir rammet ulikt av forandringer som blir gjort. Målet må vel være å minimere den skaden så mye som mulig, og altså hjelpe de som virkelig behøver det aller mest. Det betyr nødvendigvis at man ikke bør gi skatteletter til de aller rikeste i landet, noe som virker logisk for mange at man bør unngå. Det er jo der nøkkelen ligger også, i hvem man faktisk velger.

Man sier at demokrati er den beste styringsformen man har, men i så fall så er det den beste av et dårlig utvalg. Selve ideen er naturligvis god, men det er utopisk å tro at alle millionene av mennesker i Norge skal være like informert om hva alle partiene og de ulike kandidatene står for. Det gjør de ikke, og det meste de får av informasjon er små utklipp av et langt større bilde. Så må de bestemme seg for hva de liker mest. Det er ikke akkurat veldig smidig, men det er det beste vi har akkurat nå.